""
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Uppsala Allmänna Konståkningsklubb

Skridskor

När man åker i skridskoskolan ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor, men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

 

Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. ”Vanliga” konståkningsskridskor (t ex Jofa, Piruett) som kan köpas i sportaffärer, är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

Slipning

Det är viktigt att skridskorna är välslipade. Riktiga konståkningsskridskor bör slipas hos slipare som är kunniga att slipa konståkningsskridskor.

UAKK rekommenderar

Vi rekommenderar alla åkare att så tidigt som möjligt köpa ”riktiga” konståkningsskridskor eftersom det är svårt att lära sig konståkningsmomenten med en känga och skena av enklare modell. Inom konståkningsskolan samt tävlingsverksamheten krävs det att alla åkare är utrustade med riktiga konståkningsskridskor som är anpassade för mer avancerad konståkning.

 

”Riktiga” konståkningsskridskor säljs endast av ett fåtal återförsäljare i Sverige. Det finns ett stort antal modeller att välja på och tränarna hjälper gärna till med tips och råd inför skridskoköp.

Att köpa skridskor

Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att skaftet fortfarande är stabilt samt utan veck.

 

Märken att rekommendera (oavsett vilken nivå man tränar på) är Edea, Wifa, Graf, Risport m.fl. Dessa tillverkare säljer allt från enkla nybörjarmodeller till avancerade konståkningsskridskor. Vill du ha ytterligare tips och råd angående skridskor - prata gärna med ditt barns tränare.